Terma & Syarat

English

Sewadeecar ialah laman web yang bertujuan untuk menyediakan platform yang selamat kepada semua jenis penggua yang ingin menyewa kereta atau pun sewakan kereta mereka.

 

APA YANG PERLU ANDA TAHU TENTANG SEWADEECAR

 

 1. Sewadeecar ialah platform untuk semua

Bagi pengguna yang ingin menyewa kereta, Sewadeecar boleh tolong anda untuk mencari kereta untuk disewa yang sesuai mengikut kegunaan anda. Anda boleh mencari kereta untuk sewa yang sesuai dalam Sewadeecar mengikut fungsi pencarian yang anda inginkan seperti lokasi, jenama kereta, model kereta dan berbagai lagi.

Bagi pengguna yang ingin meyewakan kereta mereka sama ada secara persendirian atau pun melalui agensi penyewaan kereta anda, laman web Sewadeecar boleh membantu anda. Penyewa kereta hanya perlu poskan iklan bagi memasarkan kereta untuk disewa.

Sewadeecar tidak mengambil bahagian dalam sebarang transaksi kewangan antara pemilik kereta atau agensi penyewaan kereta dan pelanggan mereka.

 

 1. Pengiklan bertanggungjawab untuk kandungan iklan mereka dan pelanggan mereka

Sama ada anda seorang pemilik kereta persendirian atau agensi penyewaan kereta, sebaik sahaja anda menyiarkan Iklan di Sewadeecar, anda bertanggungjawab secara peribadi dan bertanggungjawab untuk setiap Iklan yang anda muat naik ke laman web kami dan oleh itu, anda dianggap Pengiklan. Pengiklan bertanggungjawab sepenuhnya untuk penyewaan kereta mereka dalam setiap proses yang terlibat apabila pelanggan menghubungi anda melalui butiran hubungan Pengiklan yang disenaraikan di Iklan.

 

 1. Pengguna berinteraksi mengikut budi bicara anda sendiri

Pengguna bertanggungjawab atas sebarang interaksi yang dibuat dengan Pengiklan. Sewadeecar dengan ini tidak mempunyai aapa-apa tanggungjawab dan liabiliti untuk apa-apa kerugian atau ganti rugi, atau virus yang mungkin menjangkiti, peralatan komputer anda atau harta lain akibat daripada anda akses ke laman web Sewadeecar, muat turun anda dari mana-mana kandungan dari laman web Sewadeecar atau penggunaan perkhidmatan penyewaan kereta anda yang dipaparkan pada laman web Sewadeecar, atau sebarang kecederaan; kematian; kehilangan; tuntutan; perbuatan sifat; kemalangan; kelewatan; atau mana-mana secara langsung, istimewa, teladan, hukuman, tidak langsung, sebarang kerosakan sampingan atau berbangkit (termasuk - tanpa batasan - kehilangan keuntungan atau penjimatan kerugian) sama ada berdasarkan kontrak, tort, liabiliti yang terhad atau sebaliknya, yang timbul daripada atau dalam apa cara yang berkaitan dengan: sebarang penggunaan laman web Sewadeecar atau kandungan kami; sebarang kegagalan atau kelewatan (termasuk-tanpa had-penggunaan atau ketidakupayaan untuk menggunakan mana-mana komponen laman web ini untuk tempahan atau tempahan sewa kereta); oleh kami atau mana-mana Pengiklan, walaupun kami telah dinasihatkan mengenai kemungkinan kerosakan kepada pihak-pihak tersebut atau mana-mana pihak lain. Sekiranya anda menemui aktiviti tidak baik oleh Pengiklan, anda boleh melaporkan kepada kami dengan butiran di bawah.

 

APA YANG BOLEH KAMI BUAT

 

 1. Kami memantau dan mendengar

Jika anda melihat Iklan yang melanggar garis panduan ini atau mempunyai sebarang aduan terhadap Iklan yang disiarkan dalam Sewadeecar; sila e-mel: contact@sewadeecar.com. Kami akan memantau laman web ini serta menyemak laporan daripada Pengguna kami untuk memastikan bahawa Sewadeecar adalah platform yang selamat dan berkesan.

 

 1. Kami akan mengambil tindakan yang diperlukan

Jika pemilik kereta atau agensi sewa kereta mengiklankan kenderaan masing-masing gagal mematuhi garis panduan pengiklanan Sewadeecar, kami berhak untuk meminta Pengiklan membuat mengubah kandunagn Iklan mereka. Iklan mungkin boleh diturunkan sehingga Iklan dikemas kini. Sewadeecar berhak untuk menggantung mana-mana Pengguna atau Pengiklan yang menyalahgunakan laman web kami dengan apa-apa cara yang dianggap tidak sesuai.

 

 

DEFINISI ISTILAH

 

Laman web kami

Merujuk kepada laman web Sewadeecar.com

 

Pengguna

Merujuk sesiapa sahaja yang melihat laman web ini atau mempunyai akses ke laman web kami, sama ada pengguna berdaftar atau tidak berdaftar, Pengiklan berdaftar atau Pengiklan tidak berdaftar.

 

Pengiklan

Pemilik kereta individu dan agensi sewaan kereta yang menyiarkan Iklan di laman web kami.

 

Iklan

Merujuk kepada Iklan yang dipaparkan dalam laman web Sewadeecar

 

Agensi Sewa Kereta (Agensi Penyewaaan Kereta)

Sebuah syarikat didaftarkan secara sah di Malaysia sebagai agensi penyewaan kereta.

 

Pemilik Kereta Persendirian

Seorang individu yang memiliki kereta sendiri di Malaysia.

 

 

NASIHAT KEPADA PENGGUNA YANG INGIN MENYEWA KERETA

 

 1. Baca setiap Iklan dengan teliti

Iklan tersebut harus mempunyai informasi yang anda ingin ketahui, termasuk butiran tentang kereta dan maklumat lain termasuk lokasi, harga dan deposit keselamatan, jika berkenaan. Sila baca dan bandingkan beberapa Iklan sebelum menghubungi Pengiklan.

 

 1. Tanyakan beberapa soalan

Jika anda memerlukan maklumat lanjut atau penjelasan mengenai kereta yang diiklankan, sila bertanya kepada Pengiklan Sewa Kereta untuk maklumat lanjut.

 

Berikut adalah beberapa soalan penting untuk mengambil perhatian:

 

 1. Adakah kenderaan untuk disewa akan dilindungi oleh Insurans Motor sekiranya berlaku kemalangan, kecurian dan kerosakan?
 2. Adakah kenderaan untuk disewa ini mempunyai Perlindungan Penumpang untuk setiap penumpang di dalam kenderaan?
 3. Untuka pengaturan sewaan kenderaan jangka panjang, pihak mana yang menanggung kos penyelenggaraan and lusuh kenderaan?
 4. Bolehkah kenderaan untuk disewa itu digunakan untuk menyeberangi sempadan negara (seperti memandu ke Thailand atau Singapura)?
 5. Adakah binatang peliharaan dibenarkan di dalam kenderaanuntuk disewa?
 6. Adakah merokok dibenarkan di dalam kenderaan untuk disewa?
 7. Adakah terdapat caj perkhidmatan penghantaran kenderaan untuk disewa?
 8. Adakah kenderaan untuk disewa dalam keadaan baik dan mampu dipandu jarak jauh?
 9. Adakah terdapat caj penalti untuk kenderaan yang lambat dipulangkan?
 10. Bolehkah orang lain selain daripada Penyewa kenderaan dibenarkan memandu kenderaan untuk disewa itu?

 

NASIHAT UNTUK PENGIKLAN

(Pemilik Kereta Persendirian/ Agensi Sewa Kereta)

 

 1. Responsif kepada panggilan dan e-mel

Menjawab panggilan dan soalan dengan cepat dan tepat menunjukkan bahawa anda adalah cekap dan boleh dipercayai. Ini dapat membantu anda membina hubungan yang baik dengan pelanggan-pelanggan anda.

 

 1. Bersikap jujur

Jangan memuat naik foto kereta yang bukan anda punya ataupun STOK foto. Sebaliknya, muat naik foto kereta sebenar kepunyan anda (Pemilik Kereta Persendirian/ Agensi Sewa Kereta). Jangan berikan butiran tidak jujur ​​dalam Iklan anda dan menyatakan harga kereta sewa yang tidak konsisten. Integriti Pengiklan dapat memastikan kesetiaan pelanggan ke atas servis anda.

 

 1. Lakukan apa yang perlu

Sama ada untuk menghantar kereta anda untuk pemeriksaan rutin atau membeli pelan perlindungan insurans komprehensif untuk kereta anda, pastikan anda melakukan yang sebaiknya untuk memastikan sesiapa yang menyewa kereta anda mendapat kenderaan yang bersih dan dalam keadaan yang baik.